// Autori // Peter F. Drucker

Peter F. Drucker


Peter Ferdinand Drucker (1909-2005) este cel mai important ganditor al managementului si afacerilor din veacul al XX-lea. A fost un om prolific, chiar si la nouazeci de ani. Opera lui Drucker este atotcuprinzatoare, ultima sa carte, Management Challenges for the 21st Century, fiind scrisa cu putin inainte de a implini 90 de ani.

S-a nascut in Austria, unde tatal sau, Adolph, era economist-sef in cadrul administratiei civile austriece. (Freud ii fusese mamei sale profesor de psihiatrie la universitate.) Primele experiente traite in Austria anilor 1920-1930 au avut o mare influenta asupra sa.

Inainte de a se muta in America, in 1937, Drucker a lucrat ca jurnalist la Londra. Prima sa carte, Concept of the Corporation, 1946, a constituit o analiza originala a complicatului mecanism intern al companiei General Motors, reveland faptul ca gigantul din industria automobilelor este un sistem social complicat, nu o masina economica.

A publicat peste 30 de volume. Bestsellerurile lui Drucker sunt: The Practice of Management, 1954, si Management: Tasks, Responsibilities, Practices, 1973. Ambele au o anvergura enciclopedica si abunda in analize istorice. Ele surprind esenta gandirii si practicii manageriale.

Productia de carti a lui Drucker a fost completata de o cariera oarecum mai discreta de profesor si consultant. Intre 1942 si 1949 a fost profesor de filozofie si politologie la Colegiul Bennington, dupa care, in 1950, a devenit profesor de management la Universitatea New York, "primul om din lume care a avut un asemenea titlu si care a predat o asemenea materie", isi aminteste el cu mandrie. Din 1971, Drucker a fost profesor la Scoala Postuniversitara Claremont din California. De asemenea, a tinut conferinte pe teme de arta orientala, a avut o pasiune de nezdruncinat pentru Jane Austen si a scris doua romane (care nu s-au bucurat de acelasi succes ca si cartile de management). In Who s Who, Drucker mentioneaza excursiile pe munte drept una dintre pasiunile sale.

Drucker se considera in egala masura gazetar, profesor si consultant. (Dintre optiunile profesionale, a exclus una: "As fi un manager foarte slab. Iremediabil. Iar sa lucrez intr-o companie m-ar plictisi de moarte.")

Autobiografia sa poarta titlul Adventures of a Bystander, evidentiind prin acesta rolul sau de gazetar care observa tendintele si care se fereste sa se implice direct.

"Am fost tot timpul incorect din punct de vedere politic. N-am apartinut niciodata cercului exterior si cu atat mai putin celui interior. Nu, eu sunt un outsider si un independent, afirma Drucker in 1996.


Carti scrise de acest autor:

Go Back
 .: Cosul meu
shopping_cart

Aveti 0 carti in cos, in valoare de 0 RON.

 .: Newsletter

Oferta Biblioteca

PARTENERI

Facebook Twitter LinkedIn